Opvoeding Drentsche Patrijshond

In alle beschrijvingen over de Drentsche Patrijshond is te lezen dat de Drent een intelligente hond is die snel leert. Dat klopt inderdaad, maar natuurlijk heeft dit voordeel ook een nadeel: de verkeerde dingen zijn namelijk ook snel geleerd. Bij de opvoeding is het van groot belang dat u weet wat u doet en dat u consequent bent. Hoe duidelijker u de leiding geeft aan de hond, hoe stabieler en evenwichtiger uw hond zich ontwikkelt en hoe meer hij u als (roedel)leider respecteert.

De Drentsche Patrijshond is zacht van karakter en moet met zachte hand worden opgevoed. Dat houdt niet in dat u de hond, op het juiste moment, niet mag corrigeren, maar het houdt wel in, dat u de hond geen dingen onder dwang moet aanleren: dat werkt bij een Drent averechts. Beloon het goede gedrag! Een Drent is erg eigenwijs, maar met geduld, humor en zoals boven al beschreven, met consequent leiderschap bereikt u een hoop.

De opvoeding van de pup begint al thuis bij de fokker in het nest door de moederhond. Moeders laat duidelijk weten wat ze wel en niet van de pup accepteert. Uiteraard begint de socialisatie en de zindelijkheidstraining al bij ons. De pups groeien gewoon op in onze huiskamer. We laten ze wennen aan muziek, kinderen, de stofzuiger, de voorbijrijdend verkeer en we laten ze wennen aan harde knallen. Dat laatste is als jachthond van belang om schotvast te zijn maar als niet jager is het ook handig als de hond niet zo bang is voor vuurwerk en onweer.

Als de pups na 8 weken naar hun nieuwe baasjes gaan zijn ze over het algemeen al bijna zindelijk en zijn ze gewend aan de bench. Wij adviseren u zeker in het begin zo’n bench te gebruiken. Het helpt bij het verder zindelijk maken en het is voorlopig de eigen plek van de pup.

Om de hond verder te laten socialiseren is het nuttig een puppycursus te doen. Het hondje maakt dan kennis met andere honden in diverse formaten en in diverse kleuren. De volgende stap is een gehoorzaamheidstraining. Ook als u niet met de hond gaat jagen is een jachttraining aan te raden. Voor de Drent is dit erg leuk, omdat hij daarbij zijn instinct kan laten werken. U versterkt de band hiermee met de hond en u krijgt er een gehoorzame hond mee.

Over opvoeding van honden is heel wat informatie in boekvorm of op internet beschikbaar. Van ons krijgt u bij de pup een puppyboekje mee en ook hierin staan wat tips voor het eerste begin.