Karakter Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond heeft een zachtaardig en goedmoedig karakter. Ze zijn intelligent, werkwillig nieuwsgierig, attent en waaks. Het zijn honden met veel eigen initiatief. Het zachtaardige van een Drent houdt overigens niet in dat het een doetje is, het zijn soms echte doordouwers, niet agressief maar ze staan hun mannetje (of vrouwtje) als het moet.

Een Drent is ten opzichte van zijn baas en de huisgenoten erg aanhankelijk. In de praktijk merk je dat hij graag in de buurt is van zijn baas, samen TV kijken, samen koken (al is het maar, omdat er iets op de grond kan vallen) samen in de tuin aan het werk en samen wandelen. U moet bepalen tot waar u dit toestaat. Dit ras is niet geschikt om langdurig buiten in een kennel te blijven, het contact met de baas en alle “drukte” die daar bij hoort is te belangrijk voor hen. Ook tijdens wandelingen merk je dat de Drent op de baas gericht is. Hij zal u veel in de gaten houden en regelmatig omkijken of teruglopen om te zien waar u bent.

Drentsche Patrijshonden zijn erg energiek en hebben veel beweging nodig. Lange wandelingen, lopen naast de fiets, balspelletjes, apporteren, zwemmen, eigenlijk alle soorten van beweging spreken dit ras wel aan.